Artykuły
Na Ruczaju powstanie nowoczesne centrum kultury

Zespół biura architektonicznego Limba Eko sp. z o.o. otrzymał I nagrodę w konkursie na urbanistyczno-architektoniczną koncepcję Ośrodka Ruczaj, filii Centrum Kultury Podgórze.



wiz. Limba Eko1
Do konkursu na przyszłe Centrum Kultury Ruczaj, zorganizowanego przez Zarząd Inwestycji Miejskich, zostało zgłoszonych 6 projektów. Niestety 2 z nich nie podlegały ocenie, ponieważ nie spełniły wymogów formalnych. Spośród 4 pozostałych sąd konkursowy wybrał koncepcję zaprezentowaną przez zespół architektoniczny z biura Limba Eko sp. z o.o., w składzie: arch. Anna Husarska, arch. Julia Szatko i arch. Ewelina Proszkowiec. Projektantki zaproponowały obiekt z zaokrąglonymi narożnikami, który przybiera kształt litery „C”, od słowa „centrum”.


Wygląd budynku można interpretować na wiele sposobów. Elewacja jednym przypomina grzbiety książek, innym kojarzy się z organami, a jednocześnie przyciąga wzrok wielością intensywnych barw. W ten sposób nawiązuje do bogactwa i różnorodności kultury, na którą składa się m.in. literatura, muzyka i sztuka. Poszczególne elementy kultury tworzą całość, tak jak różnobarwne paski pionowych żaluzji, składające się na elewację obiektu. Ciepłe kolory mają budzić przyjemne skojarzenia, przywodzić na myśl atrakcje, z których będzie można skorzystać w tym miejscu. Elementy aranżacji wnętrza harmonizują z elewacją budynku.


Podczas tworzenia projektu konieczne było uwzględnienie zastanej infrastruktury. W najbliższym sąsiedztwie działki znajdują się zarówno współczesne bloki wielorodzinne, jak i postmodernistyczne budynki z lat 90., a także domy jednorodzinne z epoki powojennego modernizmu. Wśród tej wielości gabarytów i stylów wydaje się konieczne wprowadzenie mocnego centrum. Budynek ten winien być sam w sobie łatwo rozpoznawalnym, czytelnym znakiem, jednoznacznie i silnie kojarzącym się ze swoja funkcją centrum kulturalnego – tłumaczą architekci.


Najważniejszym pomieszczeniem Centrum Kultury Ruczaj stanie się umieszczona we wschodnim skrzydle wielofunkcyjna sala, zajmująca 3 kondygnacje. W tym miejscu będą odbywać się m.in. koncerty i spektakle teatralne. Widownia pomieści 300 osób, w tym ok. 90 miejsc zostanie usytuowanych na balkonie. W budynku zaprojektowano również sale dydaktyczne przeznaczone na różnego rodzaju zajęcia edukacyjne, m.in. muzyczne, taneczne, plastyczne czy językowe. Obiekt będzie przystosowany dla osób niepełnosprawnych, w tym poruszających się na wózkach.


Na najwyższej kondygnacji budynku zaprojektowano kawiarnię, której dach i ściany będą wykonane ze szkła. Takie rozwiązanie umożliwi gościom oglądanie panoramy Lasów Tynieckich, a w pogodne dni być może nawet pasma Beskidu Żywieckiego. Latem szklane ściany będzie można rozsunąć, by cieszyć się świeżym powietrzem.


W pobliżu budynku przewidziano miejsce na teren zielony. W otoczeniu przyrody będzie można organizować zajęcia plenerowe, np. malarskie, fotograficzne, a także sportowe, takie jak fitness, gimnastyka czy joga. Wokół zostaną wytyczone ścieżki przeznaczone do spacerów, z ławkami, na których będzie można odpocząć. Jednym z założeń twórców projektu było zachowanie jak największej liczby aktualnie rosnących tam drzew i krzewów. Rośliny, które trzeba będzie wyciąć, zostaną zastąpione poprzez nowe nasadzenia.


Autorzy zwycięskiego projektu otrzymali nagrodę w wysokości 20 tys. zł. Kolejny etap to przygotowanie dokumentacji projektowej. Następnie odbędzie się przetarg, w którym zostanie wyłoniony wykonawca inwestycji. Jej ukończenie planowane jest na 2021 r.